Stress

Langdurige stress heeft effect op je gezondheid.Niet alleen bij jongeren en volwassenen maar vooral ook bij ouderen zijn de gevolgen van aanhoudende stress ernstig. Dit heeft te maken met allerlei factoren zoals lichamelijke veranderingen als mentale veranderingen. Het lichaam functioneert minder goed en de effecten van stress houden langer aan in het lichaam. Hormoonspiegels worden minder goed op peil gehouden. Chronische stress kan voor grote schade zorgen en het kan het leven behoorlijk negatief beïnvloeden.Op dit moment heeft meer dan 1 miljoen Nederlanders last van chronische stress en Burn-out. Dit komt steeds meer voor bij jongeren, maar ook bij ouderen.

Stresshormonen
Het hormoon cortisol wordt aangemaakt in de bijnierschors. Een langdurig hoog gehalte aan dit hormoon in je bloed door stress versnelt de veroudering van gezond bot- en spierweefsel en vertraagt daarnaast genezingsprocessen en normaal herstel van de lichaamscellen. De verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag oefenen meer druk uit op de bloedvaten rondom je hart en versnellen het ontstaan van hartklachten. Ook kan het de hippocampus in je hersenen hierdoor beschadigen. Dit deel van je hersenen is belangrijk bij het onthouden en terughalen van herinneringen. Uit onderzoek blijkt dat hoge concentraties cortisol leiden tot een slecht geheugen.

Aantasting immuunsysteem
Als het gehalte aan stressgerelateerde neurotransmitters (boodschappenstoffen van zenuwen) te hoog wordt als reactie op chronische stress, heeft dit een negatief effect op delen van het immuunsysteem om goed te functioneren. Langdurig ziek zijn en zeurende ontstekingen kunnen het gevolg zijn van veranderingen in de witte bloedlichaampjes die onderdeel zijn van het immuunsysteem. Daardoor wordt het immuunsysteem in zijn geheel onderdrukt waardoor het lichaam vatbaarder is voor virale infecties.
Energetische therapie kan het immuunsysteem op een natuurlijke manier tot rust brengen.