Vrouwen en stress

Vrouwen zijn extra gevoelig voor stress

Vooral vrouwen zijn bij het ouder worden gevoelig voor een overmaat aan stresshormonen. Het is zelfs zo dat het effect van leeftijd op het cortisolgehalte bij vrouwen bijna 3 keer zo groot is als bij mannen. Vrouwen moeten dus extra alert zijn op de mogelijke effecten van stress op het lichaam.

Welke invloed ouder worden heeft?
Als je ouder wordt, verliezen je hersenen langzamerhand het vermogen om je hormoonspiegels op een goed peil te houden. Stress kan hormoonniveaus erg laten wisselen, maar als je ouder wordt ontstaat er eerder een onbalans in je hormoonspiegels. Dit leidt tot problemen met de gezondheid. Hoe langer je hersenen dus worden blootgesteld aan stresshormonen, des te groter is de kans dat je daardoor gezondheidsklachten oploopt Met name bij vrouwen in de overgang zijn schommelingen in het hormoonsysteem al aan de orde.

Oestrogeen zorgt onder andere voor een evenwicht van parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel. Meestal zijn we ons niet zo bewust van de activiteiten van dit zenuwstelsel, omdat ze 'autonoom' (zelfstandig, zelfsturend) verlopen.
Veranderingen en schommelingen in dat oestrogeen, zoals die er tijdens de overgang voortdurend zijn, geven ons zenuwstelsel steeds wisselende boodschappen: innerlijke stress

Omdat we van binnenuit stress ervaren in de overgang, kunnen bestaande verplichtingen, bezigheden, inspanningen e.d. ervoor zorgen dat we teveel stress krijgen, terwijl we die in eerste instantie dikwijls niet kunnen plaatsen

Zolang je draagkracht groot genoeg is om je draaglast te dragen, kun je wel wat hebben. Door de innerlijke stress van de overgang kunnen beiden uit balans raken. Wat je voorheen gemakkelijk aankon kan nu teveel worden.
Als je op de oude voet verder wil gaan, zal dat de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam steeds hoog houden.
Je merkt dat doordat je bijv. somber of cynisch wordt. Of je slaapt slecht, bent nerveus of hebt last van negatieve gedachten, of misschien wel angst- of paniek.
Echt langdurige stress kan leiden tot overspannenheid of een burn-out. Beide zijn een teken dat je jezelf te lang te zwaar hebt belast.